Hatha yoga

 

 

 

 

De vertaling van hatha yoga is ‘verbinding (yoga) tussen zon (ha) en maan (tha)’. Het gaat in de hatha yoga om de verbinding tussen uitersten en verschillen die er van nature zijn, zonder het een of het ander uit te sluiten. Voorbeelden hiervan zijn spanning-ontspanning, binnen-buiten, mannelijk-vrouwelijk, links-rechts, verleden-toekomst. Met yogaoefeningen zul je je bewust worden van dit soort verschillen en uitersten, bijvoorbeeld tussen de linker- en de rechterkant van je lichaam, tussen spanning en ontspanning.
Heel letterlijk wordt met yogabeoefening lichaam en geest verbonden door de adem. Dit zorgt ervoor dat het denken rustiger wordt, het lichaam ontspannen en zo ontstaat harmonie in jezelf en met je omgeving.

 

Hatha betekent als zelfstandig naamwoord ook kracht, onverzettelijkheid. Dat betekent dat verbinding niet zomaar tot stand komt maar dat daar oefening voor nodig is. Met lichamelijke oefeningen, adem- en ontspanningsoefeningen word je je allereerst bewust van de spanning die er is. De bewegingen die je maakt en de houdingen (asana’s) die je aanneemt, voelen met behulp van de adem natuurlijker aan. Gaandeweg leer je voelen welke (in)spanning nodig is voor een houding om vervolgens overbodige spanning los te kunnen laten. Spanning krijgt zo steeds minder kans zich te nestelen in lichaam en geest met meer ontspanning, energie en bewegingsvrijheid als natuurlijk gevolg.

 

Door met aandacht en acceptatie te oefenen zonder jezelf en je lichaam te ver-/beoordelen leer je jezelf, je lichaam en de signalen die het afgeeft steeds beter kennen en serieus te nemen. In contact met je lichaam heb je toegang tot de intelligentie en kennis die erin schuilt. Je gebruikt de signalen van je lichaam om te voelen wat goed voor je is en wat bij je past. Door hierop te vertrouwen ontstaat rust en ontspan je in wie je bent.

 

Bovenal: yoga is iets om zelf te beleven. Dan pas weet je wat het voor jou persoonlijk kan betekenen. Je kunt yoga beoefenen binnen je eigen mogelijkheden en beperkingen. Daarom is yoga geschikt voor iedereen.

 

Klik hier voor meer informatie over de opbouw van een yogales.

 

Zin in een proefles? Ga dan naar Zin in aanmelden

 


Powered by webXpress